Globus murerfirma er en veletableret virksomhed, der kan håndtere alle byggeopgaver.

Dine fuger i murværk skal vedligeholdes

Skal fuger i dit hus vedligeholdes ?

Fugerne er stort set det eneste, der kan kræve vedligeholdelse på murværket, men i langt de fleste tilfælde kan fugerne holde uden nogen form for vedligeholdelse. Det er forholdsvis nemt at se, hvornår fuger trænger til vedligeholdelse. Er dele af fugen faldet ud? Skaller de? Er der tydelige revner? Er der angreb af murbier? Er fugen meget porøs, så meget at den kan skrabes ud med en finger

Udskiftes af fugerne i Horsens

Start med at kradse 12 mm af fugen ud. Det gør du nemmest med en “fugefræser” eller en “rillefræser”, som kan købes i et Xl byg..  Du kan selv lave en fugeskraber ved at hamre et søm i enden af en pind. Herefter klipper du sømhovedet af i en afstand, så sømmet får den ønskede længde (min. 12 mm). Rens derefter fugerne med en stiv kost. Til sidst renses fugerne med vand.

Mørtelfuger kan også angribes af murbier

Mørtelfuger kan også angribes af murbier. De kommer oftest, hvis der allerede er små huller i fugerne, eller hvis fugerne er meget porøse og bløde, så bierne kan grave gange og lægge deres æg i fugerne. Det kan være svært at slippe af med murbier igen.

 
 

Fugning

Når fugerne er rene, blander du mørtlen. Alle fugerne fuges med et  fugejern, der passer lige ind imellem fugerne. Du må ikke fuge i direkte sollys, da fugerne så ikke vil sidde ordentligt fast.

Hvilken type mørtel findes der

Mørteltype Betegnelse: Kalk Kalkmørtel K-mørtel Cement Cementmørtel C-mørtel Kalk og cement Blandingsmørtel KC-mørtel Murcement Murcementmørtel M-mørtel Hydraulisk kalk Hydraulisk kalkmørtel Kh-mørtel Kalk og hydraulisk kalk Kalk- og hydraulisk kalkmørtel KKh-mørtel.

Forskellige typer fuger

  • Skrabefugen eller den fyldte fuge, som fylder mellemrummet mellem de to mursten helt op. Den hedder skrabefuge, fordi man skraber af med murskeen.
  • Trykket fuge eller komprimeret fuge, hvor fugen ligger ca. 5-10 mm inde bag murstenens forkant.
  • Hulfuge, som er en rund/oval fuge, der buer indad.
  • Tilbageliggende fuge, hvor fugen ligger ca. 20-30 mm inde bag murstenens forkant.
  • Udadkelede fuger, som rager ud over murstenens forkant (findes primært på ældre bygninger i købstæderne)

 

Hvis huset har gode og velfungerende fuger vil du utvivlsomt få en bedre tilstandsrapport i forhold til et hus, hvor fugerne er nedslidte og revnede. Dertil kommer, at huset som nævnt vil fremstå betydeligt pænere, og førstehåndindtrykket af dit hus vil være klart forbedret. Det vil alt andet lige øge interessen hos eventuelle købere i Horsens

leverandør

Close Menu